Hoppa till innehåll

TUT-möte den 22 september 2014 i Svennevads Hembygdsgård

En kall och mulen dag samlades tio TUT-medlemmar på en träff i Svennevads Hembygdsförenigs gård Sörberg i Svennevad.

Värdar var Britt-Marie Pettersson och Ingrid Strömberg. Här hade vi en trevlig eftermiddag och även vädret blev på vår sida och till sist lyste solen svagt över hembygdsgården.

Vi berättade om gårdens historik. Den finns dokumenterad från 1400-talet då det var en gård som kallades för Bergh.

På 1500-talet – 1600-talet delades gården upp i 2 delar om ½ mantal var. Söra Bergh var ett kronohemman och Norre Bergh var ett skattehemman. De båda delarna kom sedan att kallas Södra Berg – Sörberg respektive Norra Berg – Norrberg och det är de sistnämnda namnen de har idag.

½ Sörberg delades sedan upp i två delar 1/3 mantal och 1/6 mantal. Första delen 1/3 mantal kom sedan att under 1700-talet ägas av Skogaholm, sedan Skyllbergs Bruk och därefter Hasselfors AB. Andra delen 1/6 mantal var privatägd.

Genom arv har ursprungliga gården ½ mantal Sörberg delats upp i många gårdar och torp varav en del är rivna idag (i början på 1900-talet var det totalt 13 st).

När den siste brukaren av Sörberg (den ursprungliga 1/3 Sörberg) Herman Eriksson dog 1959 ägdes gården av Hasselfors AB och den uppläts med fri nyttjanderätt till Hembygdsföreningen, marken där husen står ägs idag av Hallsbergs kommun.

Vi gick sedan runt och tittade på de olika husen.

–     Gammelstugan från 1728.

–      Mangårdsbyggnaden från 1820-talet med en veranda troligen från början av 1900- talet.

–     Loftbod med en vällingklocka från 1729.

–     Visthusbod med ett museum där vi tittade på bland annat ett vargnät. Två föremål som vi hade svårt att förstå vad de använts till har jag fått reda på att båda användes för linberedningen.

Efter rundvandringen var det gott med kaffe, smörgås och kaka. Vi hade en trevlig samvaro och det finns alltid mycket att prata om när gamla Transtenare träffas.

Vi hälsade vår nye medlem Ragnar Elfström välkommen och delade ut hans diplom. Även Gunilla Friberg och Börje Maxe blev nya medlemmar men de kunde inte vara med denna gång så vi får hälsa dem välkomna och ge dem sina diplom vid nästa möte.

En hälsning till alla TUT-medlemmar genom Nr 18 Ingrid Strömberg